Belgische wijnboeren in het buitenland

Een selectie buitenlandse wijnen geproduceerd door Belgen in het buitenland: Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Zuid-Afrika.

FRANKRIJK

Château Les Donats

Château Les Donats is een dynamisch en vooruitstrevend wijndomein dat deel uitmaakt van de frisse, vernieuwende wind die waait in de wijnregio Bergerac. Deze minder regio in het Zuidwesten van Frankrijk staat maar al te vaak in de schaduw van zijn gekendere buur Bordeaux. Een resem jonge wijnmakers combineert nu ervaring en passie om aan te tonen dat het de moeite loont om de lokale wijnen hier terug te ontdekken. Château Les Donats wordt ondertussen reeds 30 jaar geleid door de Belgische wijnfamilie Somers-Verhelst die het opnieuw op de kaart zette.

Wijnhandelaar Patrick Somers begon in 1994 aan dit geweldige wijnproject dat in 2014 werd verdergezet door zijn zoon Olivier Verhelst. Huidig wijnmaker en eigenaar Olivier Verhelst verzamelde een collectie van meer dan 20 hectaren wijngaard op enkele van de mooiste terroirs rond Bergerac. Na zijn studies als oenoloog en wijnbouwkundige liep hij school bij enkele grote wijnmakers als Michel Rolland en Stéphane Derenoncourt, alvorens zijn eigen weg te kiezen. Het wijndomein staat voor een duurzame wijnbouw met respect voor fauna en flora waarbij de beste wijnbouwtechnieken samen gaan met ambachtelijke werkwijzen. Elk perceel werd zorgvuldig uitgekozen en aangeplant met de meest geschikte druivensoort.

FRANKRIJK

Château Castigno

Château Castigno is een prachtig wijndomein in handen van de West-Vlamingen Tine Claeys en Marc Verstraete, die hier enorme investeringen hebben gedaan teneinde het kasteel de glorie van het verleden terug te geven. Het begon allemaal met een herstructurering van de wijngaard en het vinifiëren van betere wijnen. Hiertoe werden twee grote wijnmakers aangetrokken, Michel Tardieu en Philippe Cambie om de wijnen op topniveau te krijgen. Ook de wijnkelders werden vernieuwd in een spectaculair gebouw in de vorm van een fles, met kurkwanden vanbuiten bekleed. Daarnaast werd tevens volop de kaart getrokken van het oenotoerisme, met vele mogelijkheden om te overnachten, te proeven en te lunchen, kortom te genieten in de ‘Village Castigno’ uiteraard samen met de wijnen van dit Vlaamse koppel. Voor elke gelegenheid hebben ze een wijn, gaande van barbecuewijnen (Terra Casta) tot vlotte wijnen (Grace des Anges rood/wit/rosé) tot zeer complexe en intense wijnen (Secret des Dieux en Château Castigno).

FRANKRIJK

Le Plan Vermeersch

Zonder enig diploma, zonder enig uitzicht op een deftige job, maar mateloos enthousiast als altijd, droomt Dirk Vermeersch, als jonge taxichauffeur, vooral van een autosportcarrière. Nauwelijks twee jaar nadat hij in lokale races start met de geleende VW Polo van zijn broer, wint hij in hetzelfde jaar de 24 uren van Zolder én is reserve rijder op de winnende wagen in de 24 Uren van Spa-Francorchamps. Vanaf dan is hij full time autopiloot.

Na een lange en succesvolle autosport carrière slaat het noodlot toe. Een zwaar rallyongeval in 1986 maakt een einde aan zijn racing activiteiten. Hij zet een stap terug en smijt zich op de uitbating van een benzinestation waar hij tegelijk handelt in tweedehandswagens. De stille droom om verdeler van een topmerk te worden, is drie jaar later reeds realiteit. Dirk wordt officieel Lancia en Maserati dealer in Schilde bij Antwerpen.

In 1999 kan hij de concessie voor een mooie prijs verkopen. Het pensioen lonkt. Behalve dat Dirk niet kan stilzitten. Eerst tikt hij in Zuid-Frankrijk een ruïne op de kop, daarna richt hij een bouwfirma op om de bouwval te vertimmeren tot een van de mooiste en grootste gebouwen uit de streek. Een derde droom komt uit: Dirk, zijn charmante vrouw Hélène en dochter Ann baten samen een B&B uit in Provence.

Naast de ruïne ligt een perceeltje oude Carignan wijnstokken te knipogen. Als volleerd autodidact begint Dirk enthousiast te snoeien en te ploegen. Vooraleer zijn familie het beseft, is Dirk voltijds wijnmaker en realiseert hij een vierde droom. Zijn eerste LePlan GT-S-2003 wordt bekroond met 2 sterren in de Guide Hachette des Vins en Robert Parker, de beroemde Amerikaanse “Wine Advocate” geeft 95/100 punten aan Dirks eerste LePlan GT-1 Chateauneuf-du-Pape… The rest is history…

SPANJE

Bodega de Moya

Bodega De Moya werd opgericht door een succesvolle Belgische ondernemer, Yves Laurijssens, die zijn familie meenam in zijn wijnpassie. Het bracht hen tot in Valencia, waar ze de autochtone bobaldruif in ere herstellen, met krachtige zonnige wijnen.

Het doel van De Moya is om unieke wijnen te maken die een rijke traditie hebben. Door in te spelen op de traditie uit de streek en door het gebruik van moderne vinificatietechnieken slagen ze erin hun wijnen op de kaart te zetten.

De hoogte van hun verschillende percelen varieert tussen de 800m en 950m. Dit garandeert grote verschillen tussen de dagen en nachttemperaturen waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen.

De wijnen zijn naar de kinderen vernoemd. Van zijn oudste dochter Maria tot zijn vrouw Sofia, alle namen van zijn gezin zijn terug te vinden en te koppelen aan een bepaalde smaak.

SPANJE

Mas SimSó

Van Lochristi naar Priorat

Het wijnverhaal van Simon Van Acker en Sophie Blieck is nog jong – maar ambitieus als ze zijn – bouwen ze in de Priorat hun Mas SimSó uit. Papa Filip en grootouders Robert en Hilde Van Acker – Van de Casserie zijn hier geboren en getogen. De familie langs grootmoeders zijde waren allen bloemisten hier of zijn nog actief. Het is een vineus wijnverhaal dat startte in 2015.

Het domein (hoogte 420 m) ligt op 6 km van Porrera en op zo’n anderhalf uur rijden van Barcelona. Het is 5 hectare groot waarvan 3 ha wijngaard. Topregio Priorat werd ook uitgeroepen – na een wereldwijde studie van de University of Davis – als het beste terroir om wijndruiven te verbouwen. Het is naast Rioja de enige DOQ in Spanje.

Het domein was al wijngaard sedert 1976 toen Sophie en Simon het 6 jaar geleden aankochten. Ze wonen nu in Drongen en reizen op en af naar hun wijnstek. Er wordt ecologisch gewerkt, zonder irrigatie (wortels tot 6 meter diep) of pesticiden. De druiven brengen endogene gisten mee naar de wijnmakerij zodat er geen moeten toegevoegd worden. Beiden zijn ook wijnmaker maar beroepshalve actief als fiscaal jurist en economist.

Het is een warme streek overdag en het koelt ’s nachts flink af, wat tot een trage rijping leidt met een groot aromatisch potentieel. De bodem wordt getypeerd door llicorella die een mineraal karakter aan de wijnen geeft.

Rode en witte grenache (garnacha) zijn de belangrijkste cépages. Voor de rode wijnen is er ook syrah, carignan en malbec, voor de witte wijn staat er ook nog viognier aangeplant.

PORTUGAL

Portal d’Azenha

De Vallei van de Douro behoort tot de beste en mooiste wijnregio’s van Portugal. Dat wist ook Vlaming Roland Heelen toen hij hier in de jaren tachtig voor het eerst neerstreek. Het was het begin van een fantastisch oenologisch avontuur. Vandaag is Portal d’Azenha uitgegroeid tot een van de kwaliteitsvolste wijnhuizen van de hele Dourovallei. En met enige fierheid mag Roland Heelen zich de enige Belg noemen die zelf portwijn maakt. Eerst kocht hij een tweetal hectare wijngaard aan, gewoon om zich te amuseren. Jaar na jaar heeft hij uitgebreid tot het 60 hectare grote wijndomein dat Portal d’Azenha nu geworden is.

De wijnen komen uit de Douro-vallei, een 80 kilometer lange en 45 kilometer brede regio rond de rivier Douro. Deze vallei behoort tot de mooiste regio’s van Portugal – niet toevallig is ze beschermd als Unesco Werelderfgoed. Dankzij de ondergrond van voornamelijk leisteen kunnen ze in de Dourovallei schitterende, minerale wijnen maken. De productie is laag, gezien de relatief arme bodem. Maar de kwaliteit van de druiven vaart er alleen maar wel bij. Overdag nemen de stenen de zonnewarmte op, zodat de ondergrond ’s nachts niet al te sterk afkoelt en de temperatuur min of meer constant blijft.

ITALIE

Le Cecche

Jan de Bruyne begon zijn carrière als arts, tot hij in 2001 Antwerpen ruilde voor Diano d’Alba, een kleine gemeente in de provincie Cuneo, en één van de elf Barolo-gemeenten in Piemonte. Daar bevindt zich Le Cecche, een prachtig gelegen domein waar internationaal erkende topwijnen als Barolo en Barbera gemaakt worden. Het resultaat van het dagelijks werk en het nuchter realisme van Jan de Bruyne en zijn Italiaanse vrouw Paola Invrea.

ITALIE

Le Muricce

Toscana en meer bepaald Chianti is één van de bekendste en geliefdste regio’s van Italië. Ook bij de wijnliefhebbers valt dit stukje Italië letterlijk goed in de smaak. De Chianti Classico staat voor wijnen van topkwaliteit. En in tegenstelling met vroeger zijn het niet meer uitsluitend Italianen die hier goede wijn maken. De Gentse zakenman Bernard Buys en zijn vrouw Rita Cornelis zijn sinds 2009 eigenaar van Le Muricce een ronduit schitterend gelegen wijndomein in Greve in Chianti.

ZUID-AFRIKA

Almenkerk

Joris en Natalie Van Almenkerk uit Oostduinkerke trokken na hun studies in 2004 naar Zuid-Afrika. Met de hulp van hun ouders kochten ze in Elgin de oude fruitboerderij ‘Jutland’.

In geen tijd werd het bestaande landgoed van appel- en perenbomen omgevormd tot één van de modernste wijnhuizen van de omgeving. Toen Joris aan de prestigieuze universiteit van Stellenbosch zijn opleiding wijnbouw en oenologie succesvol afrondde, was dit de start van een succesverhaal.

Almenkerk ligt in het koelere wijngebied Elgin, dat beïnvloed wordt door de Atlantische Oceaan. Het rijpen van de druiven duurt langer, maar heeft een enorm voordeel met het verschil in dag/nacht temperatuur. Dit resulteert in onevenaarbare kwaliteitswijn.

ZUID-AFRIKA

Colmant

Franschhoek – Op amper 75 kilometer ten oosten van Kaapstad streek in 2002 het Belgisch koppel Jean-Philippe (46) en Isabelle Colmant neer, in het pittoreske Franschhoek. In eerste instantie om het wat rustiger aan te doen en te genieten van hun gezin, maar al gauw is er de drang om opnieuw aan de slag te gaan en dat gebeurt in de vorm van het produceren van schuimwijn in 2005. Nu is Colmant een nationaal begrip!

Jean-Philippe was in zijn “vorig leven” (België) 12 jaar lang producent van granieten grafstenen en besloot tesamen met Isabelle om met hun gezin van 5 kinderen naar Zuid-Afrika te trekken in 2002 om er aanvankelijk Franse wijnen te importeren en verkopen. Nu bezitten ze in Franschhoek een wijndomein van zowat 5 hectare, dat origineel deel uitmaakte van de La Motte wijnboerderij die teruggaat tot 1694. Een wijnhuis opstarten is één ding, maar wijn maken is nog net wat anders. Hiervoor gaat Jean-Philippe ten rade bij Franse en Zuid-Afrikaanse vrienden/wijnmakers met als resultaat dat ze nu op geheel traditionele wijze hun Cap Classique Colmant in de Franschhoek wijnvallei produceren. De Zuid-Afrikaanse wijnmakers die hem hielpen waren Nigel McNaught van Stony Brook en Pieter Ferreira van Graham Beck. Van Franse zijde kreeg (nog steeds) hij de hulp van de 25-jarige Nicolas Follet.

Voor de bouw van de wijnkelder van Colmant lieten ze al het materiaal rechtstreeks uit de Franse champagnestreek overkomen. Eens ter plekke werd zo veel mogelijk rekening gehouden met de lokale omgeving om het wijnhuis een zo uniek en origineel mogelijke uitstraling te geven met de aanwezigheid van moderne technieken en materialen maar ook met eerbied voor de oudere architectuur. De kelder is opgetrokken in baksteen en heeft een constante, natuurlijke, ideale temperatuur van 13 graden Celsius.

Heden ten dage produceren ze drie variëteiten van hun Cap Classique Colmant. Cape Classique, fonkelwyn (Afrikaans) of Sparkling wine, omdat het volgens Europese regelgeving niet toegestaan is de naam champagne te gebruiken voor deze mousserende wijnen. Jaarlijks gaan niet minder dan 40.000 flessen over de toonbank en er is ruimte voor een totaal van 100.000 flessen. Toch is het niet de ambitie van Jean-Philippe om verder uit te breiden tot een groots wijnhuis maar wel om de naam Cap Classique uit te bouwen tot een wereldmerk. Dat we het laatste nog niet gehoord hebben van het wijnhuis Cap Classique Colmant en hun bezielers Jean-Philippe en Isabelle Colmant, daar mag u zeker van zijn!

ZUID-AFRIKA

Droom

In het VTM programma kon je de droom van gewezen Kathleen Aerts volgen in ‘Villa Zuid-Afrika’.

Samen met haar man Steven Van Hoof kocht ze haar droomguesthouse B&B in Franschhoek en toverde het om in een luxeresort. Er bleef nog één grote wens over: het maken van een eigen wijn.

Zo gingen Kathleen en Steven in zee met het zeer gerenommeerde wijndomein La Motte in Franschhoek. Na een strenge selectie kwam er een witte, rode en rosé wijn aan een zeer goed prijs/kwaliteit.

Droom White

Een lichtgele combinatie van chenin blanc en chardonnay. De aroma’s verraden tropisch fruit en peer, terwijl de afdronk knapperig, pittig en zacht is.

Droom Rosé

Op en top cinsault met een mooie, lichtroze kleur. Je ruikt meteen kersenbloesem, frambozen en aardbeien. Die proef je ook, heerlijk zoet.

Droom Red

Een robijnrode blend van shiraz, cinsault en pinotage. Hij heeft een heerlijk aroma van rood fruit, eikenhout en vanille. De afdronk is licht kruidig.

ZUID-AFRIKA

Kruger

Johan Kruger, die getrouwd is met de Limburgse Sofie, won in 2005 de prijs van Young South African Winemaker of the Year.

Voor zijn project ‘Kruger Family Wines spoort hij in de koele klimaatzones van de West Kaap wijngaarden van zeer hoge kwaliteit op. Souplesse, elegantie en balans kenmerken zijn wijnen.